40forest

Kom in actie met 40forest!

Een paar weken geleden begon Greyhaus met bloggen. Vandaag deelt Camiel Simonis het verhaal van 40forest. Hun missie is om een team te starten over de hele wereld die de natuur schoon houdt van zwerfafval en communities inspireert om duurzaam te gaan leven. Zo verbeteren wij de wereld voor de generaties na ons. Het woord is aan Camiel:

Het probleem in de wereld is dat er veel gesproken wordt over klimaatverandering, maar iedereen is zelf te druk om daar iets aan te doen. Vaak wordt met het vingertje naar de grote bedrijven gewezen die CO2 de lucht in blazen met hun fabrieken, maar ieder mens neemt deel aan deze vervuiling. Zo worden bossen, stranden en onze leefomgeving vervuilt door plastic flessen, sigaret filters en nog veel meer rotzooi. Dit kan voor enorme veranderingen zorgen in leefgebieden van miljoenen dieren- en plantensoorten. Een bananenschil weggooien is niet zo’n groot probleem, want dat breekt snel af en is voedzaam voor de natuur. Een plastic flesje weggooien is een heel ander verhaal! Het afbreken van een plastic flesje duurt namelijk 500 jaar (!!) voordat het helemaal afgebroken is. Om een beeld te krijgen, je achter-achter-kleinkinderen zullen jouw plastic flesje terug kunnen vinden als je het ergens op straat weggooit…als er dan nog een wereld is om op te leven?

40Forest, een bedrijf uit Heerlen, biedt dé mogelijkheid om steun te tonen tegen vervuiling van de wereld. Wij organiseren Cleanup dagen waar wij in communities afval gaan opruimen. Het afval komt dan in onze 40Forest recycle cyclus terecht. Dat wil zeggen dat het afval door ons gecollecteerd, gesorteerd, schoongemaakt en gerecycled wordt tot een nieuw product. Al deze producten worden verkocht in onze webshop en financieren ons doel om meer communities schoon te maken. Naast de accessoires van gerecycled plastic verkopen wij ook 40Forest kledingstukken, waaronder t-shirts, truien en tassen. Deze worden bedrukt in de 40Forest werkplaats en zijn van 100% biologisch katoen gemaakt.

Hoe gaat dit proces van plastic inzamelen tot het maken van accessoires en kleding nu precies in zijn werk?

De 40Forest recycle cyclus begint met het inzamelen van plastic. 40Forest doet dit door schoonmaakdagen te organiseren en verwerkt het ingezamelde plastic bij de werkplaats van 40Forest op C-mill te Heerlen. Omdat kunststof uit meerdere soorten bestaat, is het van groot belang dat alles goed op soort is gesorteerd. Daarna wordt het plastic schoongemaakt en gaat het de shredder in. De shredder zorgt ervoor dat het plastic tot vlokken wordt gereduceerd. De productie gaat verder met de injectiemachine. Bij deze machine komen de vlokken in de holle buis terecht, die door verwarmingselementen wordt verwarmd tot 250 graden. Hierdoor smelt het plastic binnen 10 minuten. Aan het uiteinde van deze buis wordt een mal geplaatst. Een dunnere staaf drukt het plastic in de mal. Eenmaal afgekoeld (wat binnen 1 minuut gebeurt), wordt de mal geopend en wordt een nieuw product gemaakt van zwerfplastic.

Heb je interesse om mee te doen aan een van de Cleanup dagen of wil je graag meer informatie over 40forest?

Neem dan een kijkje op de website: www.40forest.nl

Camiel Simonis

Greyhaus hoort graag wat je van onze blogs vindt. Vond je het interessant? Wil je meer weten of lezen? Heb je feedback voor ons? Neem dan contact op.

Scroll naar boven